Kuchmistrz

Ciasto Czekoladowe

SKŁADNIKI

 

  • 80 g masła
  • 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • PRZYGOTOWANIE

    • Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
    • W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę.
    • W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
    • Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka (w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 - 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem).
    • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na paterę. Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia i polać po cieście.


Dodaj komentarz






Dodaj

Komentarze

Wilia, Dodany: 20.03.2019, 14:58
Mniam wygląda pysznie

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl